dinsdag 27 mei 2014

Fairphone neemt bestelling voor een tweede lichting van 35.000 Fairphones in productie

Fairphone, de in Amsterdam gevestigde social enterprise, produceert tweede lichting Fairphones voor het financieren van initiatieven op het gebied van eerlijke sourcing en productie.
 
Op 21 mei opent Fairphone de deuren van haar vernieuwde online shop voor het grote publiek en accepteert orders voor de tweede lichting van 35.000 smarthones. Fairphones zijn Android smartphones die sociale waarden en principes van open design gebruiken om eerlijke sourcing en productie te beïnvloeden. Door de telefoons vooraf te betalen helpen de kopers mee aan de financiering van de productie van de telefoon zelf. Hierdoor blijft de sociale onderneming onafhankelijk en investeert het in nieuwe en lopende initiatieven voor een rechtvaardiger economie.
 

35.000 telefoons geproduceerd; 6.150 reeds verkocht
 
© FairphoneFairphone begon als een campagne van Waag Society om het bewustzijn van de consument over conflictmineralen in mobiele telefoons te verhogen. De campagne ging een eigen leven leiden en in 2013 werd Fairphone een onafhankelijke social enterprise. De beste manier om de componenten, sourcing en processen noodzakelijk voor het produceren van de mobiele telefoon echt te begrijpen (en verandering te beïnvloeden) is om deel te worden van de industrie en een nieuwe smartphone te creëren, aldus de organisatie.
 
In mei 2013 lanceerde Fairphone een crowdfunding campagne om de productie van de eerste Fairphones te financieren. De eerste batch van 25.000 telefoons was binnen 6 maanden uitverkocht en sindsdien hebben leden van de enthousiaste Fairphone community hun interesse in een Fairphone uitgesproken. Om in te schatten hoeveel mensen daadwerkelijk een telefoon wilden kopen, creëerde Fairphone een lijst ‘tweede batch’ kopers waarvoor men zich online kon registreren. Eind vorige week was deze lijst uitgegroeid tot meer dan 50.000 geïnteresseerde kopers.
 
In april 2014 bevestigde Fairphone haar voornemen om nog 35.000 Fairphones te produceren. De tweede lading Fairphone is bijna identiek aan die van vorig jaar. Om de Fairphone community de gelegenheid te bieden deze telefoon exclusief te bestellen voor de shop opende voor het grote publiek, ontvingen de leden van de lijst ‘tweede batch’ kopers twee dagen geleden een e-mail met een speciale link naar de online shop. Tegen de tijd dat de online shop publiekelijk werd gelanceerd op de Fairphone website (vandaag), waren er reeds 6.150 Fairphones verkocht.
 
De tweede lading Fairphones zal in productie gaan halverwege juni tot en met augustus. De telefoons zullen in batches geleverd worden vanaf juli tot naar verwachting eind september.
 

Financiering van nieuwe en lopende initiatieven voor een eerlijke economie
 
Wanneer kopers een Fairphone bestellen helpen zij mee aan het vooraf betalen van de productiekosten van de telefoons. De financiële middelen die zijn binnengekomen met de verkoop van zowel de vorige batch als de huidige batch Fairphones worden gebruikt voor het financieren van de productie van de telefoons en het ondersteunen van lopende initiatieven om het productieproces als geheel open te stellen en positief te beïnvloeden. Momenteel werkt Fairphone samen met het Conflict-Free Tin Initiative en Solutions for Hope om conflictvrije en traceerbare mineralen uit de Democratische Republiek Congo (DRC) te halen. Fairphone werkt ook samen met Nederlandse initiatief Closing the Loop om e-waste terug te winnen uit Ghana, het naar België te verschepen en daar veilig te recyclen. Op de productievestiging in China is Fairphone bezig met de oprichting van een welzijnsfonds voor werknemers, ter verbetering van de arbeidsomstandigheden en vertegenwoordiging. Fairphone zal zowel deze projecten blijven ondersteunen als investeren in nieuwe interventies die geïntegreerd worden in de volgende generatie Fairphone, te lanceren in 2015.
 

Uitbreiding markt eerlijk geproduceerde elektronica
 
Fairphone’s ultieme doel is om een gevestigde telefoonfabrikant te worden. Het doel van Fairphone is de productieprocessen toegankelijk te maken en de discussie over wat 'eerlijk' betekent te stimuleren. Door de verkoop van Fairphones stimuleert de organisatie de markt voor eerlijke elektronica. Zij hoopt hiermee de gehele industrie te motiveren hun manier van zaken te heroverwegen en te kiezen voor een nieuwe aanpak.
 
Bron: Fairphone
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten