donderdag 12 maart 2015

Trade for Development Centre steunt Peruviaanse houtkappers


TDC ondersteunt verschillende Peruviaanse producenten-organisaties, meer bepaald de Shipibo Conibo-gemeenschap in de Amazone regio. Van oudsher leven zij van het woud en van de houtkap, maar de prijzen die opkopers voor hun hout betalen zijn zeer laag. Toen ze in 2005 met de hulp van de Peruviaanse ngo AIDER (Asociación para la Investigación y el Desarrollo Integral) als eerste inheemse gemeenschap het FSC-label behaalden, hoopten ze daar economisch beter van te worden. Maar dat gebeurde niet. Ze waren organisatorisch te zwak en konden niet de noodzakelijke kwaliteit en kwantiteit leveren. Het potentieel was er, maar de basis ontbrak.
 
 
Interventie van het TDC
 
Op vraag van BOS+, een Vlaamse ngo die ijvert voor duurzaam bosbeheer, startte TDC in 2010 de financiering van een driejarig project. Vertrekpunt was een reeks opleidingen in administratie, boekhouding, strategische planning en marketing voor leden van de gemeenschap. Op het terrein zelf werden technische workshops georganiseerd. Maar de belangrijkste actie was ongetwijfeld de bouw – met fondsen van TDC en andere donors – van een opslagcentrum. Daar wordt het hout niet alleenverzameld, maar ook gedroogd, verzaagd en verwerkt om op die manier een deel van de toegevoegde waarde in de regio te houden. Ook handwerk of andere bos- of houtproducten uit de gemeenschappen kunnen er worden gestockeerd. Om het centrum en de verkoop te beheren richtten de vijf deelnemende gemeenschappen met de hulp van AIDER het eerste ‘inheemse’ bedrijf in de Peruviaanse Amazoneregio op: Citeindigena (Centro de Transformación e Innovación Tecnológica Indígena).
 
 
Unieke troef
 
De eerste resultaten zijn hoopgevend. Het project zorgt voor meer werkgelegenheid, een groter bewustzijn rond het belang van duurzaam bosbeheer en een hoger inkomen voor de gemeenschappen. 10% daarvan wordt in een gemeenschappelijk infrastructuurfonds gestoken voor scholenbouw of de aanleg van elektriciteit. Maar commercieel valt er nog een hele weg af te leggen. Vele Peruviaanse kopers zijn nog niet bereid om een hogere prijs te betalen voor gecertificeerd hout. En voor Citeindigina’s beschikbaar aanbod van hout  op de internationale markt moeten de gepaste kopers gevonden worden. Om hieraan te werken plannen Citeindigena, AIDER en BOS+ een tweetalige website, een uitgebreidere catalogus en vooral een diepgaandere marktprospectie, zowel nationaal als internationaal, om potentiële klanten te identificeren. “Dit vervolgtraject hebben we goedgekeurd”, stelt Steven De Craen, “omdat we Citeindigena alle kansen willen geven om hun unieke troef maximaal uit te spelen: gecertificeerd hout van een inheems bedrijf, uniek in Peru waar illegale houtkap eerder regel is dan uitzondering.”
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten